Slut på Blåvitts dominans – blåränderna tog över

IFK Göteborg dominerade Allsvenskan under 1980-talet och 1990-talet men sedan tog det stopp, tvärt och bestämt. Under 2000-talet har klubben bara lyckats med att vinna Allsvenskan en gång: år 2007. Istället har klubbar från Skåne och Stockholm dominerat. Framförallt Malmö FF (sex titlar), Djurgårdens IF (fyra titlar) och AIK (två titlar). Och undantaget som bekräftar regeln med IF Elfsborg från Borås som mäktat med två titlar år 2006 och 2012.

Förutom de mer dominanta lagen har det funnits några uppstickare som har lyckats ta en titel men sedan försvunnit från toppen ibland även åkt ur Allsvenskan ner till Superettan. Just denna negativa resa har, Helsingborg, Halmstad och Hammarby gjort under 2000-talet. Nu är förvisso både Hammarby och Helsingborg uppe i Allsvenskan igen. IFK Norrköping lyckades dock med det motsatta att först åka ur Allsvenskan, för att sedan gå upp igen och vinna titeln 2015.

Slut på Blåvitts dominans - blåränderna tog över

Kända spelare och spel i Europa

Helsingborg började 2000-talet på ett skrällartat sätt med att kvalificera sig till Champions League med en legendarisk vinst över Inter på San Siro å 2001. Väl i gruppspelet lyckades man inte lika bra utan man slutade sist i sin grupp med endast en vinst över norska Rosenborg. Sedan dröjde det 13 år till 2014 innan ett svenskt lag lyckades ta sig till gruppspelet i Champions League, då Malmö FF vann över Salzburg i kvalspelet.

Malmö FF är utan konkurrens den mest framgångsrika svenska klubben ute i Europa under 2000-talet, 2015 tog man sig också till Champions Legues gruppspel och man kvalificerade sig även till Europa Leagues gruppspel tre gånger: 2011, 2018 och 2019. Dags att byta ämne till spelare som har gjort avtryck i Allsvenskan under 2000-talet, och även här bör två Malmöspelare nämnas först, nämligen Zlatan Ibrahimovic och Markus Rosenberg. Så klart är Zlatans karriär omöjlig att jämföra med Rosenbergs.

Men Rosenberg har spelat fler matcher i Allsvenskan för Malmö FF och har på så sätt gjort mer avtryck än Zlatan inom inhemsk svensk fotboll. Det går att skriva spaltmeter efter spaltmeter om spelarprofiler i Allsvenskan under 2000-talet, allt får inte plats i denna artikel, men en bedrift som är värd att nämnas är hur Marcus Berg vann skytteligan år 2007. Då han bara spelade matcher fram tills augusti men ändå lyckades göra 14 mål.