IFK Göteborg

IFK GöteborgIdrottsföreningen Kamraterna Göteborg bildades den 4 oktober 1904 på Cafe Olivedal i Göteborg, närmare bestämt i stadsdelen Linnestaden. Klubben var framgångsrikt direkt och vann föregångaren till Allsvenskan fem år i rad mellan åren 1912 till 1917. Den mest kände spelaren under dessa åren var antagligen anfallaren Erik Börjesson som gjorde 81 mål på 64 matcher. Några år senare blev Filip Johansson med smeknamnet Svarte-Filip än mer framgångsrik, då han gjorde 180 mål på 181 matcher.

Allsvenskan startades 1924 men IFK Göteborg var inte direkt framgångsrika till en början. Klubben vann sin första titel i Allsvenskan år 1935 och nästa gång 1942. Dock så hade man en del väldigt kända spelare under dessa åren som till exempel: Arne Nyberg, som spelade hela 297 matcher för klubben och gjorde 130 mål. En annan kändis var så klart Gunnar Gren som spelade för Blåvitt under hela 40-talet innan han flyttade till Italien.

Modern histora och mer framgångar

IFK GöteborgNu spolar vi fram snabbt till 1980-talet då Blåvitts framgångar startade på riktigt både i Sverige och ute i Europa. De blev svenska mästare tio gånger mellan 1982 och 1996. Uefacupen vann de två gånger 1982 och 1987. Och Blåvitt var även med i Europacupen och Champions League, där de som längst nådde semifinal mot FC Barcelona, men åkte ut på straffar 1986 (Europacupen). De var även i semifinal 1993.

Under denna perioden kryllade Blåvitt av framgångsrika spelare och även ledare. Det finns inte plats i denna artikel att nämna alla, men här kommer några av de mest kända: Tränaren med stort T var utan tvekan Sven-Göran Eriksson, som tog laget till Uefacup-titeln 1982. Några av de mest kända spelarna var Glenn Strömberg, Glenn Hysén, Håkan Mild, Torbjörn Nilsson, bröderna Tord och Tommy Holmgren, Ruben Svensson. Listan kan som sagt göras längre.

Efter 1996 så började framgångarna att sina, och klubben har förutom ett par vinster i Svenska Cupen bara mäktat med att vinna Allsvenskan en gång år 2007. Då tränades Blåvitt av de två tidigare framgångsrika spelarna Stefan Rehn och Jonas Olsson. Trots bristen på titlar har Bl¨vitt dock fortsatt att producera spelare som blivit framgångsrika utomlands och i Sveriges landslag som till exempel: Marcus Berg, Pontus Wernbloom och Gustav Svensson.