Allt om fotbolls-VM 2019

2019 års upplaga av FIFA damfotbolls-VM spelades i Frankrike mellan den 7:e juni och 7:e juli. Totalt deltog 24 lag varav vilka Sverige var ett. Turneringen vanns av USA som besegrade Nederländerna med 2-0 i finalen. Matcherna spelades i nio olika städer runt om i Frankrike: Grenoble, Le Havre, Lyon, Nice, Montpellier, Paris, Reims, Rennes och Valenciennes. Många ser detta VM som damfotbollens riktigt stora genombrott som publiksport både på TV och live.

Allt om fotbolls-VM 2019I detta VM var det första gången som VAR (videodomarsystem) användes. Gruppspelet var indelat i sex olika grupper där vinnaren USA, samt Sverige, var med i grupp F tillsammans med Chile och Thailand. När USA besegrade Thailand med 13-0 så var det den största vinsten någonsin i dam-VM-sammanhang. Det som annars utmärkte detta års upplaga av turneringen var att resultaten överlag var jämnare än tidigare, vilket är ett bra tecken på att sporten utvecklats.

Statistik och resultat

Rent publikmässigt kan man verkligen säga att detta VM var en framgång. Arenorna fylldes på plats och hundratusentals biljetter såldes. Även gällande tittarsiffror på TV var det en stor succe där totalt 1,2 miljarder människor såg någon av matcherna. Finalen räknar man med att över 260 miljoner människor såg vilket gör den till en av de riktigt stora globala TV-händelserna det året. Förhoppningsvis leder det fram till att damstjärnorna närmar sig herrarna i betalning.

Skyttekung under VM blev amerikanska Megan Rapinoe med 6 mål. Tvåa respektive trea blev Alex Morgan (också USA) samt Ellen White (England) om också gjorde sex mål vardera men hade färre assists och/eller fler spelade minuter. Bästa svenska målskytt var Kosovare Asslani som gjorde tre mål och en assist vilket placerade henne på en åttonde plats i den totala skytteligan. Totalt gjordes 146 mål på på 52 matcher, ett snitt på 2,8.

Detta var amerikanskornas fjärde VM-guld vilket gör dem till den mest framgångsrika nationen på damsidan. En stor diskussionsfråga i samband med detta mästerskap var skillnaden i ersättning mellan manliga och kvinnliga fotbollsspelare. Den totala prissumman för dam VM låg på 30 miljoner dollar medan motsvarande för herrsidan var 400 miljoner dollar. Det amerikanska laget fick 250 000 dollar per person i segerbonus, om de amerikanska herrarna skulle vunnit sitt VM hade de fått 1,1 miljon.